Tjänar vi på att outsourca vår löneadministration?

Som företagare tänker man oftast på att spara pengar och tjäna mer. För att spara pengar så måste man göra avkall på något som kostar pengar och då är det ofta administrationen som ”hänger löst”. Det är avdelning som ofta inte drar in pengar utan är en ren kostnad för företaget.

I detta läge väljer man ofta att dra ner på personalen som ger ett snabbt resultat, färre personer på lika hög arbetsbelastningen kan skapa stora problem som sjukskrivningarna och uppsägningarna. Det blir ingen bra stämning och personalen börjar snacka. Den cirkusen vill alla undvika eftersom fokusen läggs på fel saker då.

Ledningsgruppens viktigaste arbetsuppgift blir då att hitta en ersättare snabbt och det kan ta tid och tid är pengar. Fokusen läggs åter igen på fel saker. Om man lyckas hitta en ersättare måste den personen läras upp och det finns vanligtvis inget dokumenterat utan allt ”sitter i huvudet” hos den sjukskrivne.

Det här är en vardag för många företagare, en verklig mardröm.

Vad händer med min löneadministratör om vi väljer outsourcing av våra löner?

Det är en fråga som man måste tänka igenom innan man förhastar sig. Jag har fått den frågan ett par gånger av olika företagsledare och jag brukar ställa en motfråga som får dom flesta att tänka efter, ”Vad tror du din löneadministratör vill?”
Det kan vara så att administratörens största dröm är att t.ex. få gå i pension men eftersom lojaliteten är stor stannar administratören för att inte ”sätta företaget i klistret”. Det finns kanske andra intressanta arbetsuppgifter till administratören eller någon annan tjänst att erbjuda den anställde?

I vissa fall kan företaget som skall ta över lönerna även erbjuda administratören fortsatt anställning, men hos dom.

Ibland kan det vara så att man måste säga upp sin löneadministratören p.g.a. arbetsbrist när man väljer att outsourca lönehanteringen.

Vad är bäst med att outsourca löneadministrationen?

Det finns många fördelar med att outsourca löneadministration. De företag som outsourcar sina löner fokuserar ofta på att man skall spara in pengar, men jag vill också trycka på andra viktiga punkter:

Kunskap inom lön

En löneoutsourcing-avdelning måste alltid vara uppdaterad på allt som berör lön, personal- och arbetsrätt för att kunna stödja och hjälpa sina kunder på rätt sätt. Även om ni själva skulle ansvara för tjänsten, kan det bli svårt att matcha effektiviteten som mångårig erfarenhet ger.

Lönesystem

Att investera i ett lönesystem är både kostsamt och tidskrävande. Ett systemet skall underhållas och uppdateras med jämna mellanrum, man ska fördela behörigheter, lägga upp nya lönearter, ändra kontoplan o.s.v. Det är ett jobb som kan vara enkelt för den som kan lön och som har god systemvana, men för andra kan det vara en enorm stress och osäkerhet. Därför väljer många stora företag med många löner att anställa en eller flera systemadministratör eller systemförvaltare som underhåller systemet åt löneadministratörerna.

Vid en löneoutsourcing behöver ni inte oroa er för detta, det är vår arbetsuppgift att se till att lönerna hanteras korrekt i rätt system för er.

Har ni ett system idag där avtalstiden ännu inte har utgått så tar vi en diskussion kring detta. Vi har en bred och djup systemkunskap inom bl.a. Softone lön, Hogia Lön, Visma Lön, Agda PS, POL lönesystem, Flex Lön o.s.v.

Inget mer personberoende

Som ni tidigare har läst så är det mycket sårbart att ha en person med allt i huvudet, tänk om personen blir sjuk? ”Jag är ledsen, men vår löneadministratör är sjuk så ni får ingen lön denna månad.”

Vad säger er personal då? Omega Ekonomi har alltid kunnig personal på plats för att kunna svara på frågor och hantera era löner.

”Om ni gör det ni är bäst på, så gör vi det vi är bäst på”

En annan fördel som outsourcing ger är att ni kan fokusera på ert företags kärnverksamhet. Att kunna lägga ut ekonomi- och/eller lönehanteringen på Omega Ekonomi gör det möjligt för er att bli ännu bättre på det ni gör.

Varför ska vi välja Omega Ekonomi?

Vi har det stora företagets resurser, men det ligga företagets personlighet och flexibilitet. På Omega Ekonomi älskar vi service och alla våra kunder och deras anställda är viktiga för oss.

Vårt mål är att förbli den unika löneoutsourcingen i Stockholm som du kan lita på. För oss är kunskap, trygghet och samarbete viktigt. Vi levererar inte bara rätt lön, till rätt person i rätt tid utan vi gör det med det lilla extra och alltid med den bästa servicen. Läs mer om våra tjänster inom löneadministration.

Vi finns alltid där för dig, det är oss du kan lita på!

Vill du veta mer, kontakta oss så berättar vi gärna mer.